Kαρκίνος του Θυροειδούς Αδένα

Αντιμετώπιση καρκίνου του Θυροειδούς Αδένα

Για να αποφύγετε μεταστάσεις και γενική κατάπτωση του οργανισμούφροντίστε να απαλλαγείτε  αμέσως από τους καρκινικούς όγκους.

Αντιμετωπίζονται με Θυρεοειδεκτομή και ενδεχόμενο Λεμφαδενικό καθαρισμό.

Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.

Πρόκειται για  ένα λεπτό και ανατομικό χειρουργείο διότι πρέπει να προφυλαχθούν σημαντικά αγγεία και νεύρα της περιοχής καθώς και οι παραθυρεοειδής αδένες.

Ατραυματική και αναίμακτη επέμβαση.

Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εργαλεία μικροχειρουργικής για να μην τραυματίζονται υγιείς ιστοί και νεύρα ώστε να πετύχουμε ταχεία αποθεραπεία.

Γίνεται διαρκώς αιμόσταση ώστε να γίνεται η εγχείρηση σε καθαρό πεδίο για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επιτυγχάνεται η πλήρης αφαίρεση του Θυρεοειδούς αδένα γεγονός που επιτρέπει την χορήγηση της ελάχιστης δυνατής δόσης Ιωδίου! 

Ο ασθενής χρειάζεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και συνήθως παραμένει μόνο μια νύχτα στο νοσοκομείο μετά από την επέμβαση.

Τα κύτταρα είναι η βασική μονάδα του σώματος. Η φυσιολογική ροή των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα είναι να πολλαπλασιάζονται και να αντικαθίστανται από τα νέα υγιή κύτταρα με έναν ελεγχόμενο ρυθμό.

Όταν ο ρυθμός αυτός παύει να είναι ελεγχόμενος και έχουμε  μεγάλη αύξηση των κυττάρων έχουμε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μάζας, η οποία αποκαλείται όγκος, μόρφωμα ή όζος και μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ:

Ο καλοήθης όγκος μπορεί να μεγαλώσει τοπικά αλλά δεν διασπείρεται σε άλλα μέρη του σώματος.

ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ (CA ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ):

Αντίθετα ο κακοήθης όγκος (καρκίνος) μπορεί να διηθήσει άλλες δομές με τις οποίες γειτνιάζει ή και να αναπτυχθεί σε άλλα απομακρυσμένα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

ΕΙΔΗ CA ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ:

 

Θηλώδες καρκίνωμα: Είναι η πιο συχνή μορφή. Αποτελεί το 60-80% των περιπτώσεων. Προέρχεται από τα θυλακιώδη κύτταρα που παράγουν τη θυροξίνη. Μπορεί να εμφανίζει συχνές υποτροπές. Το ποσοστό ίασης ανέρχεται στο 95%.

Θυλακιώδες καρκίνωμα: Προέρχεται από τα ίδια κύτταρα που αναπτύσσεται και το θηλώδες καρκίνωμα και έχει επίσης ψηλό ποσοστό ίασης.

Μυελοειδές καρκίνωμα: Αποτελεί το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνων του θυρεοειδούς. Προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα C που παράγουν την καλσιτονίνη. Μπορεί να δώσει μεταστάσεις.

Αναπλαστικό καρκίνωμα: Είναι σπάνια μορφή. Προέρχεται από τα θυλακιώδη κύτταρα. Εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς και έχει την χειρότερη πρόγνωση.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και απαιτείται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή).

Διαγνωστικές εξετάσεις:

  • Μέτρηση ορμονών που ελέγχουν ή παράγονται από τον θυρεοειδή (TSH, T4, T3).
  • Υπερηχογράφημα του τραχήλου και του θυρεοειδούς.
  • Κυτταρολογική εξέταση υλικού μετά από παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).
  • Σπινθηρογράφημα του αδένα εάν κρίνεται απαραίτητο.
  • Υπολογιστική (αξονική) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) ή PET-CT scan, εάν κρίνεται απαραίτητο.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ME ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ VI (ΟΠΙΣΘΟΠΛΑΓΙΟΣ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ)

Σε περιπτώσεις με καρκίνωμα του θυρεοειδούς εμφανίζονται μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες και η αφαίρεση τους αποτελεί την μοναδική θεραπευτική αντιμετώπιση για την απαλλαγή από τον καρκίνο.

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου διακρίνεται σε:

  • Κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό και
  • Πλάγιο τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό

Κεντρικός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός:

Αφορά τους λεμφαδένες που βρίσκονται μεταξύ των κοινών καρωτίδων και περιλαμβάνει προτραχειακούς και παρατραχειακούς λεμφαδένες.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός με το καλύτερο δυνατό ογκολογικά αποτέλεσμα απαραίτητη είναι η παρασκευή και η διαφύλαξη της ανατομικής ακεραιότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων αμφοτερόπλευρα, ενώ είναι υψίστης σημασίας η αναγνώριση και η διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων.

 

Πλάγιος τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός:

Αφορά τους λεμφαδένες επί τα εκτός των κοινών καρωτίδων. Διακρίνουμε τον δεξιό πλάγιο και τον αριστερό πλάγιο τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ο οπισθοπλάγιος τραχηλικός καθαρισμός αφορά τη ριζική αφαίρεση των λεμφαδενικών ομάδων  ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V.

Αναλυτικότερα οι λεμφαδένες διακρίνονται σε 6 διαμερίσματα-επίπεδα του τραχήλου:

  • Το επίπεδο I το οποίο περιλαμβάνει την υπογενίδια ομάδα (ΙΑ) και την υπογνάθια (ΙΒ).
  • Το επίπεδο ΙΙ περιλαμβάνει τα άνω σφαγιδικά λεμφογάγγλια (ΙΙΑ και ΙΙΒ υποομάδα ανάλογα με την σχέση τους με το παραπληρωματικό νεύρο).
  • Το επίπεδο ΙΙΙ που περιλαμβάνει την μέση σφαγιτιδική ομάδα.
  • Το επίπεδο ΙV που περιλαμβάνει την κάτω σφαγιτιδική ομάδα.
  • Το επίπεδο V που περιλαμβάνει τα οπίσθια αυχενικά λεμφογάγγλια (VA, VB πάνω και κάτω από το επίπεδο του κρικοειδούς χόνδρου) και τέλος
  • Το επίπεδο VI που περιλαμβάνει τα λεμφογάγγλια του πρόσθιου τραχηλικού διαμερίσματος.

Η αξία της ως άνω ταξινόμησης προφανώς σχετίζεται με τον καθορισμό του τύπου του λεμφαδενικού καθαρισμού που θα επιλεγεί ανάλογα με την εντόπιση της πρωτοπαθούς εστίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι νεοπλασίες της στοματικής κοιλότητας δίνουν μεταστάσεις συνήθως στο Ι,ΙΙ και ΙΙΙ διαμέρισμα, ο λάρυγγας και ο φάρυγγας στο ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, ο θυρεοειδής αδένας στο IV, VI και άνω μεσοθωράκιο, η παρωτίδα στο II,III, προωτιαίο, περί και ένδο παρωτιδικούς λεμφαδένες και άνω παραπληρωματική άλυσο και τέλος ο υπογνάθιος και υπογλώσσιος σιελογόνος αδένας στο Ι,ΙΙ,ΙΙΙ επίπεδο.