θυρεοειδής αδένας

Επεμβάσεις Θυρεοειδούς

Οι επεμβάσεις στον Θυρεοειδή αδένα θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένο Χειρουργό Κεφαλής Τραχήλου και Θυρεοειδούς γιατί, αντίθετα με τους Γενικούς Χειρουργούς, μόνο αυτός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Μέχρι ένας στους δεκατέσσερις  ασθενείς στην Ελλάδα μπορεί να έχει επιπλοκές κατά τις επεμβάσεις του Θυρεοειδούς. Στα χέρια εξειδικευμένου γιατρού όμως οι πιθανότητες για επιπλοκές εκμηδενίζονται.

Πιθανές επιπλοκές:

 1. Αιμορραγία στις ώρες αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική δυσφορία.
 2. Τραυματισμό σε παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη βραχνάδα ακόμη και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια στην περίπτωση που τραυματιστούν και τα δύο νεύρα.
 3. Βλάβη στους Παραθυρεοειδείς αδένες που ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, οδηγώντας σε προσωρινό ή μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό και υπασβεστιαιμία.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό στο κέντρο.

Ο θυρεοειδής αδένας σαν ενδοκρινής αδένας παράγει τρεις ορμόνες:

 • Τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4)
 • την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και
 • την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος.

Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα:

 • Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς,
 • Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό,
 • Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό,
 • Θυρεοειδίτιδες,
 • Καρκίνος του θυρεοειδούς.